Hoe kom je als werkgever in aanmerking voor loonkostenvoordeel?

Als werkgever wil je niet alleen talent aantrekken, maar ook investeren in duurzame werkrelaties. Dit is jouw kans om als ondernemer op deze manier bij te dragen aan een inclusieve arbeidsmarkt. Het loonkostenvoordeel (LKV) is een krachtig instrument om dit te bereiken. Naast het feit dat je zo als organisatie je kosten kan verlagen, biedt het jou als ondernemer dus ook de mogelijkheid om sociaal te ondernemen. Maar welke stappen moet je allemaal nemen om dit financiële voordeel te benutten? En welke doelgroepen komen in aanmerking? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten!

Wat is het loonkostenvoordeel voor de werkgever?

Laten we voordat we de details in duiken eerst eens kort kijken naar wat het loonkostenvoordeel (LKV) precies is. Het is een financiële tegemoetkoming voor werkgevers die een of meer werknemers in dienst nemen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit zijn mensen die tot een van de volgende doelgroepen behoren:

  • Arbeidsgehandicapten
  • Werknemers met een arbeidsbeperking
  • Werknemers met een banenafspraak of scholingsbelemmerden
  • Oudere werknemers van 56 jaar of ouder
  • Herplaatste werknemers met een arbeidsbeperking (nieuw of aangepaste functie)

Aan welke voorwaarden moeten werknemers voldoen?

Per doelgroep kunnen er nuanceverschillen zijn in de voorwaarden, maar in grote lijnen gelden de volgende voorwaarden:

  • De werknemer is verzekerd door de werknemersverzekeringen
  • De AOW-leeftijd is nog niet bereikt
  • De werknemer was in de zes maanden voorafgaand aan het aannemen voor een functie niet in dienst bij de werkgever
  • De werknemer heeft een doelgroepverklaring

Hoe kan je het loonkostenvoordeel aanvragen?

Om als werkgever loonkostenvoordeel te ontvangen, heb je een kopie van de doelgroepverklaring LKV van de werknemer nodig. De werknemer moet de verklaring binnen een termijn van drie maanden aanvragen bij het UWV of de gemeente nadat hij/zij in dienst is getreden. Na de aanvraagtermijn heeft de werknemer geen recht meer op de doelgroepverklaring LKV. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden. Na de aanvraag wordt er binnen 2 weken een ontvangstbevestiging gestuurd en binnen 13 weken wordt er beoordeeld of de werknemer een doelgroepverklaring LKV krijgt.

Goed om te weten: het is voor jou als werkgever ook mogelijk om de doelgroepverklaring aan te vragen. Hier moet de werknemer dan wel toestemming voor geven. Formulieren hiervoor vind je op de website van het UWV.

Vervolgstappen

Zodra je werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt hebt aangenomen en je een doelgroepverklaring LKV ontvangen, is het mogelijk om in de aangifte loonheffingen de indicatie voor het LKV op ‘ja’ te zetten. Heb je nu het recht op het LKV? Dan ontvang je eerst een voorlopige berekening vanuit het UWV of de Belastingdienst. Hierin staat voor welke werknemer(s) je het LKV krijgt en welk bedrag hieraan gekoppeld is.

Hulp of advies nodig bij het aanvragen van het loonkostenvoordeel?

Heb je nog meer vragen over het loonkostenvoordeel? Of wil je onze hulp bij het aanvragen hiervan? Dan ben je bij WSD aan het juiste adres! We zijn bekend met alle wetten, regels en subsidies. Dankzij onze jarenlange ervaring in het zoeken en vinden van passend werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, kunnen wij jou goed ondersteunen en adviseren over de stappen die je moet doorlopen om het loonkostenvoordeel te regelen. Neem contact met ons op om een afspraak in te plannen.

Plaats een reactie

Naam
E-mailadres
Persoonlijk bericht *

Deel dit artikel

Laatste blogs

Expositie: WSD'ers aan het woord

Wat als je steeds moeite hebt om passend werk te vinden, of een baan hebt maar het tempo niet kunt bijhouden? Voor veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn dit herkenbare uitdagingen. Toch kan passend werk nieuwe kansen en perspectief bieden. In de expositie WSD’ers aan het Woord delen WSD-medewerkers hun persoonlijke verhalen: hoe zijn zij, ondanks obstakels, aan hun plek op de arbeidsmarkt gekomen, en welke veranderingen heeft dit teweeggebracht?

Record aantal deelnemers aan Z-route WSD

In september bereikte WSD een record aan deelnemers in de Zelfredzaamheidsroute (Z-route). Op dit moment nemen 200 inburgeraars actief deel aan het inburgeringstraject. Edith Bakker, directeur Participatie van WSD: ”Een echte mijlpaal, waar ik trots op ben. Wij weten vanuit jarenlange ervaring heel goed wat onze inburgeraars nodig hebben om zo snel mogelijk te integreren in de Nederlandse maatschappij. En daar halen onze professionals elke dag ontzettend veel voldoening uit. Dat geldt voor onze docenten, onderwijsassistenten, trainers en trajectconsulenten die dagelijks betrokken zijn bij de Z-route.” Het doel van de Z-route is om de inburgeraars op een zo hoog mogelijk niveau de Nederlandse taal te leren en ze zo snel mogelijk kennis te laten maken met werken in Nederland.