Wat is het loonkostenvoordeel voor de werkgever?
Laten we voordat we de details in duiken eerst eens kort kijken naar wat het loonkostenvoordeel (LKV) precies is. Het is een financiële tegemoetkoming voor werkgevers die een of meer werknemers in dienst nemen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit zijn mensen die tot een van de volgende doelgroepen behoren:
- Arbeidsgehandicapten
- Werknemers met een arbeidsbeperking
- Werknemers met een banenafspraak of scholingsbelemmerden
- Oudere werknemers van 56 jaar of ouder
- Herplaatste werknemers met een arbeidsbeperking (nieuw of aangepaste functie)
Aan welke voorwaarden moeten werknemers voldoen?
Per doelgroep kunnen er nuanceverschillen zijn in de voorwaarden, maar in grote lijnen gelden de volgende voorwaarden:
- De werknemer is verzekerd door de werknemersverzekeringen
- De AOW-leeftijd is nog niet bereikt
- De werknemer was in de zes maanden voorafgaand aan het aannemen voor een functie niet in dienst bij de werkgever
- De werknemer heeft een doelgroepverklaring
Hoe kan je het loonkostenvoordeel aanvragen?
Om als werkgever loonkostenvoordeel te ontvangen, heb je een kopie van de doelgroepverklaring LKV van de werknemer nodig. De werknemer moet de verklaring binnen een termijn van drie maanden aanvragen bij het UWV of de gemeente nadat hij/zij in dienst is getreden. Na de aanvraagtermijn heeft de werknemer geen recht meer op de doelgroepverklaring LKV. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden. Na de aanvraag wordt er binnen 2 weken een ontvangstbevestiging gestuurd en binnen 13 weken wordt er beoordeeld of de werknemer een doelgroepverklaring LKV krijgt.
Goed om te weten: het is voor jou als werkgever ook mogelijk om de doelgroepverklaring aan te vragen. Hier moet de werknemer dan wel toestemming voor geven. Formulieren hiervoor vind je op de website van het UWV.
Vervolgstappen
Zodra je werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt hebt aangenomen en je een doelgroepverklaring LKV ontvangen, is het mogelijk om in de aangifte loonheffingen de indicatie voor het LKV op ‘ja’ te zetten. Heb je nu het recht op het LKV? Dan ontvang je eerst een voorlopige berekening vanuit het UWV of de Belastingdienst. Hierin staat voor welke werknemer(s) je het LKV krijgt en welk bedrag hieraan gekoppeld is.
Hulp of advies nodig bij het aanvragen van het loonkostenvoordeel?
Heb je nog meer vragen over het loonkostenvoordeel? Of wil je onze hulp bij het aanvragen hiervan? Dan ben je bij WSD aan het juiste adres! We zijn bekend met alle wetten, regels en subsidies. Dankzij onze jarenlange ervaring in het zoeken en vinden van passend werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, kunnen wij jou goed ondersteunen en adviseren over de stappen die je moet doorlopen om het loonkostenvoordeel te regelen. Neem contact met ons op om een afspraak in te plannen.