Kemabo uit Sint-Oedenrode is een klein familiebedrijf dat gespecialiseerd is in machinebouw, revisie en onderhoud. Dennis Ketelaars, eigenaar van Kemabo, is al een paar jaar op zoek naar de toekomstige vervanger van zijn vader. De vakman in hart en nieren bereikt in 2016 de pensioengerechtigde leeftijd en zou een opvolger graag inwerken en eventueel de kneepjes van het vak draaien/frezen leren.
Voor de opdrachten die Kemabo krijgt, heeft het bedrijf vakmensen nodig die handmatig kunnen draaien en frezen. Omdat dit vak op de LTS door steeds minderen jongeren gekozen wordt, zijn er te weinig vakmensen beschikbaar. Dennis Ketelaars probeerde op verschillende manieren technisch opgeleide schoolverlaters voor zijn bedrijf te werven. Met weinig resultaat. 2,5 Jaar geleden kwam hij in contact met Ryan Matheeuwsen, accountmanager bij WSD. Op haar vraag of er mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in zijn bedrijf konden werken, was zijn antwoord: “Als je een goede draaier/frezer hebt dan mag je me bellen.” Anderhalf jaar later ging de telefoon.
Twijfel overwinnen
WSD had iemand voor Kemabo gevonden. Dennis: “Een jongen die de opleiding draaier/frezer niveau 2 volgde en zijn examen nog moest doen. Maar, vertelde Ryan, hij is wel doof. Omdat deze vakmensen zo schaars zijn en we volgend jaar een vervanger moeten hebben, vroeg ik haar zijn c.v. op te sturen.” Bij het bekijken van het c.v. van Jacek werd Dennis direct enthousiast. Toch twijfelde hij over Jaceks handicap. “Deze man was precies wat we zochten. Maar hoe moesten we omgaan met zijn doofheid? We zijn een klein bedrijf. Destijds werkten we met z’n vieren. Hoe ga je hem begeleiden? WSD kwam met de oplossing om een tolk achter de hand te houden. We besloten de sprong in het diepe te wagen. De tolk was er bij het eerste gesprek bij. Daarna hadden we hem niet meer nodig.”
Succesfactoren
Nu, een jaar later, blijkt Jacek helemaal op zijn plek bij Kemabo. De succesvolle match tussen Kemabo en Jacek is volgens Dennis het gevolg van een aantal zaken: de instelling van Jacek, de aard van het bedrijf en het feit dat er een leermeester beschikbaar was in de werkplaats. Over de instelling van Jacek zegt Dennis Ketelaars: “Jacek is een hele leergierige jongen die goed oplet. Omdat hij doof is, is het stellen van vragen lastig. Dat maakt hem vindingrijk en heel zelfstandig. Geef hem een tekening en hij gaat het maken. Dat is precies wat wij nodig hebben. Kemabo heeft weinig tijd voor begeleiding maar in die omstandigheden gedijt hij heel goed.
De aard van het bedrijf maakt Kemabo oplossingsgericht. Dennis: “Kemabo wordt heel veel opgeroepen voor storingen. Als we worden gebeld, is nog niet duidelijk wat we aan zullen treffen en wat we tegenkomen. Onze oplossingsgerichte houding zorgt dat we de storing oplossen. Bij Jacek werkt dat net zo. Ons doel is dat hij het werk kan maken dat gevraagd wordt. Dat hij doof is, is geen belemmering maar een van de omstandigheden waar we mee te maken hebben. Anderzijds hebben we het heel druk en geen tijd om Jacek te begeleiden. We hebben hem in het diepe gegooid en hij blijkt goed te kunnen zwemmen. Door hem zelfstandig te laten werken zijn zijn capaciteiten duidelijk geworden.
Ketelaars senior kreeg de rol van leermeester. Dennis: “Hij een vakman in hart en nieren. Wat zijn ogen zien kunnen zijn handen maken en dat wilde hij Jacek leren. Jacek heeft door zijn handicap bij de basis moeten beginnen. En die heeft hij van mijn vader geleerd. Ze hebben een goede klik samen. Jacek wil vooruit, is leergierig. Met hulp van zijn leermeester heeft hij verschillende werkstukken leren maken. Hij heeft geleerd om de volgorde van het werk aan te leren. Mijn vader legt het uit en hij doet het meteen. Bij lastige werkstukken schrijft hij alles op en let hij ontzettend goed op. De keer daarna kan hij het werk zelfstandig maken. Mijn vader is trots dat hij het ‘oude’ vak aan Jacek heeft kunnen leren.”
Resultaat
Ondanks de twijfel waarmee Dennis Ketelaars het traject met Jacek startte, heeft Kemabo in Jacek een uitstekende vervanger gevonden voor de vakman die volgend jaar met pensioen gaat. Dennis: “We zien dat Jacek goed is in zijn vak. Voor ons is hij daarom een volwaardig draaier/frezer en zo behandelen we hem ook. We betalen hem een volwaardig salaris, hij doet mee met werkoverleggen, hij werkt veertig uur per week, hij werkt mee over als het nodig is en we willen hij dat zich blijft ontwikkelen.” Na de zomer heeft Kemabo Jacek een contract aangeboden. Sindsdien is Jacek niet meer in dienst bij WSD.