Record aantal deelnemers aan Z-route WSD

In september bereikte WSD een record aan deelnemers in de Zelfredzaamheidsroute (Z-route). Op dit moment nemen 200 inburgeraars actief deel aan het inburgeringstraject. Edith Bakker, directeur Participatie van WSD: ”Een echte mijlpaal, waar ik trots op ben. Wij weten vanuit jarenlange ervaring heel goed wat onze inburgeraars nodig hebben om zo snel mogelijk te integreren in de Nederlandse maatschappij. En daar halen onze professionals elke dag ontzettend veel voldoening uit. Dat geldt voor onze docenten, onderwijsassistenten, trainers en trajectconsulenten die dagelijks betrokken zijn bij de Z-route.” Het doel van de Z-route is om de inburgeraars op een zo hoog mogelijk niveau de Nederlandse taal te leren en ze zo snel mogelijk kennis te laten maken met werken in Nederland.


De Z-route is een inburgeringstraject voor vergunninghouders bij wie is vastgesteld dat zij erg veel moeite zullen hebben met het leren van de Nederlandse taal. Het traject is afgestemd op hun taalvaardigheid en sluit aan bij hun persoonlijke integratiedoelen. Werk speelt hier een centrale rol. De teller van het totaal aantal gestarte inburgeraars in de Z-route bij WSD staat nu op 318 en er zijn inmiddels al meer dan 100 trajecten succesvol afgerond.

Taallessen en workshops

In mei 2018 startte WSD als allereerste organisatie in Nederland met het aanbieden van taallessen en workshops in de Z-route. Dit betrof een pilot in samenwerking met gemeente Meierijstad. Deze pilot is later flink uitgebreid. Iedere inburgeraar binnen de regio die niet of nauwelijks een opleiding heeft gehad en een lagere leerbaarheid kent, krijgt een passend aanbod. Dit aanbod bestaat uit taalles, workshops, stages en werk. Daarnaast is WSD betrokken bij de landelijke pilot ‘startbanen voor statushouders’ in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het doel van deze pilot is uitkeringsonafhankelijkheid voor alle deelnemers.

Samenwerking gemeenten

WSD werkt nauw samen met de gemeenten Best, Boxtel, Meierijstad, Nuenen, Oirschot, Oisterwijk Son & Breugel, Sint-Michielsgestel en Vught om de dienstverlening blijvend te verbeteren. Met de groei van Z-route zijn we steeds beter in staat om resultaten in kaart te brengen en daarop te sturen. Zowel op inburgering (taalles, workshops) als participatie (stage, werk).

Plaats een reactie

Naam
E-mailadres
Persoonlijk bericht *

Deel dit artikel

Laatste blogs

De Kenniskompanie: samen leren, inspireren en verbeteren

De Kenniskompanie is een lerend netwerk van negen gemeenten en WSD, waar professionals in het sociaal domein kennis delen, samenwerken en inspireren. Via bijeenkomsten, intervisies en projecten ontwikkelen ze samen oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Sluit je aan en denk mee!

Tweede evaluatie Pilot Inburgeren in Dienstverband

De tweede evaluatie van de Pilot Inburgeren in Dienstverband vond plaats op 28 januari 2025. Deze pilot helpt statushouders tijdens of direct na hun inburgering actief mee te doen in de samenleving en biedt ruimte voor experimenten met taaltechnologie en begeleiding. Vanaf februari start een tweede groep deelnemers.