Record aantal deelnemers aan Z-route WSD

In september bereikte WSD een record aan deelnemers in de Zelfredzaamheidsroute (Z-route). Op dit moment nemen 200 inburgeraars actief deel aan het inburgeringstraject. Edith Bakker, directeur Participatie van WSD: ”Een echte mijlpaal, waar ik trots op ben. Wij weten vanuit jarenlange ervaring heel goed wat onze inburgeraars nodig hebben om zo snel mogelijk te integreren in de Nederlandse maatschappij. En daar halen onze professionals elke dag ontzettend veel voldoening uit. Dat geldt voor onze docenten, onderwijsassistenten, trainers en trajectconsulenten die dagelijks betrokken zijn bij de Z-route.” Het doel van de Z-route is om de inburgeraars op een zo hoog mogelijk niveau de Nederlandse taal te leren en ze zo snel mogelijk kennis te laten maken met werken in Nederland.


De Z-route is een inburgeringstraject voor vergunninghouders bij wie is vastgesteld dat zij erg veel moeite zullen hebben met het leren van de Nederlandse taal. Het traject is afgestemd op hun taalvaardigheid en sluit aan bij hun persoonlijke integratiedoelen. Werk speelt hier een centrale rol. De teller van het totaal aantal gestarte inburgeraars in de Z-route bij WSD staat nu op 318 en er zijn inmiddels al meer dan 100 trajecten succesvol afgerond.

Taallessen en workshops

In mei 2018 startte WSD als allereerste organisatie in Nederland met het aanbieden van taallessen en workshops in de Z-route. Dit betrof een pilot in samenwerking met gemeente Meierijstad. Deze pilot is later flink uitgebreid. Iedere inburgeraar binnen de regio die niet of nauwelijks een opleiding heeft gehad en een lagere leerbaarheid kent, krijgt een passend aanbod. Dit aanbod bestaat uit taalles, workshops, stages en werk. Daarnaast is WSD betrokken bij de landelijke pilot ‘startbanen voor statushouders’ in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het doel van deze pilot is uitkeringsonafhankelijkheid voor alle deelnemers.

Samenwerking gemeenten

WSD werkt nauw samen met de gemeenten Best, Boxtel, Meierijstad, Nuenen, Oirschot, Oisterwijk Son & Breugel, Sint-Michielsgestel en Vught om de dienstverlening blijvend te verbeteren. Met de groei van Z-route zijn we steeds beter in staat om resultaten in kaart te brengen en daarop te sturen. Zowel op inburgering (taalles, workshops) als participatie (stage, werk).

Plaats een reactie

Naam
E-mailadres
Persoonlijk bericht *

Deel dit artikel

Laatste blogs

Expositie: WSD'ers aan het woord

Wat als je steeds moeite hebt om passend werk te vinden, of een baan hebt maar het tempo niet kunt bijhouden? Voor veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn dit herkenbare uitdagingen. Toch kan passend werk nieuwe kansen en perspectief bieden. In de expositie WSD’ers aan het Woord delen WSD-medewerkers hun persoonlijke verhalen: hoe zijn zij, ondanks obstakels, aan hun plek op de arbeidsmarkt gekomen, en welke veranderingen heeft dit teweeggebracht?

Hoe kom je als werkgever in aanmerking voor loonkostenvoordeel?

Als werkgever wil je niet alleen talent aantrekken, maar ook investeren in duurzame werkrelaties. Dit is jouw kans om als ondernemer op deze manier bij te dragen aan een inclusieve arbeidsmarkt. Het loonkostenvoordeel (LKV) is een krachtig instrument om dit te bereiken. Naast het feit dat je zo als organisatie je kosten kan verlagen, biedt het jou als ondernemer dus ook de mogelijkheid om sociaal te ondernemen. Maar welke stappen moet je allemaal nemen om dit financiële voordeel te benutten? En welke doelgroepen komen in aanmerking? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten!