De indicatie banenafspraak: informatie voor werkgevers

In Nederland streven we naar een inclusieve arbeidsmarkt waarin iedereen, ongeacht eventuele beperkingen, gelijke kansen krijgt op het werk. Een belangrijk instrument om dit te bevorderen in de indicatie banenafspraak, ook wel bekend als de banenafspraak. Als werkgever is het belangrijk om op de hoogte te zijn van deze afspraak en te begrijpen wat het voor jouw organisatie kan betekenen. In deze blog lees je alles over wat de indicatie banenafspraak inhoudt, welke verplichtingen en voordelen het met zich meebrengt voor jou als werkgever en hoe je kunt bijdragen aan een inclusieve arbeidsmarkt.

Wat is de indicatie banenafspraak?

De banenafspraak is onderdeel van het Sociaal Akkoord uit 2013 en heeft als doel om meer banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. In deze afspraak is vastgelegd dat werkgevers in Nederland een bepaald aantal banen moeten creëren voor mensen met een arbeidsbeperking, zoals mensen met een Wajong-uitkering of een indicatie banenafspraak. Op deze manier kan deze groep mensen beter meewerken binnen een organisatie en worden de kansen op de arbeidsmarkt vergroot.

Verplichtingen en voordelen voor werkgevers

Als werkgever heb je bepaalde verplichtingen en ook voordelen als het op de indicatie banenafspraak aankomt. Enerzijds ben je als werkgever verplicht om een bepaald percentage van het totale aantal arbeidsplaatsen binnen jouw bedrijf beschikbaar te stellen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit percentage wordt jaarlijks door de overheid vastgesteld en is per sector en grootte van de organisatie anders. Anderzijds biedt de indicatie banenafspraak ook voordelen voor jou als werkgever. Denk aan subsidies, loonkostenvoordeel, vergoedingen voor aanpassingen op de werkplek, no-riskpolis en ondersteuning bij werving en selectie van geschikte kandidaten.

Hoe kun je als werkgever bijdragen?

Als werkgever kun je op verschillende manieren bijdragen aan de indicatie banenafspraak en een inclusieve arbeidsmarkt. Allereerst is het belangrijk dat je je bewust bent van de afspraken en verplichtingen die komen kijken bij de indicatie banenafspraak. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over de doelstellingen en mogelijkheden voor jouw organisatie. Daarnaast kun je ook actief op zoek gaan naar geschikte kandidaten met een arbeidsbeperking en deze kandidaten een kans bieden binnen jouw organisatie. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je vacatures aan te passen, het creëren van een inclusieve werkomgeving of het bieden van passende ondersteuning en begeleiding voor werknemers die via deze weg in dienst komen.

Hulp of advies nodig bij de indicatie banenafspraak?

Heb je nog vragen over de indicatie banenafspraak? Kun je onze hulp gebruiken bij het aanvragen hiervan of ben je benieuwd welke mogelijkheden deze banenafspraak biedt voor jouw situatie? WSD groep heeft jarenlange ervaring in het zoeken en vinden van passend werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We weten daarom ook alles van de regelingen en subsidies die hierbij komen kijken. Neem contact met ons op om een afspraak in te plannen en we vertellen je graag meer.

Plaats een reactie

Naam
E-mailadres
Persoonlijk bericht *

Deel dit artikel

Laatste blogs

Expositie: WSD'ers aan het woord

Wat als je steeds moeite hebt om passend werk te vinden, of een baan hebt maar het tempo niet kunt bijhouden? Voor veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn dit herkenbare uitdagingen. Toch kan passend werk nieuwe kansen en perspectief bieden. In de expositie WSD’ers aan het Woord delen WSD-medewerkers hun persoonlijke verhalen: hoe zijn zij, ondanks obstakels, aan hun plek op de arbeidsmarkt gekomen, en welke veranderingen heeft dit teweeggebracht?

Record aantal deelnemers aan Z-route WSD

In september bereikte WSD een record aan deelnemers in de Zelfredzaamheidsroute (Z-route). Op dit moment nemen 200 inburgeraars actief deel aan het inburgeringstraject. Edith Bakker, directeur Participatie van WSD: ”Een echte mijlpaal, waar ik trots op ben. Wij weten vanuit jarenlange ervaring heel goed wat onze inburgeraars nodig hebben om zo snel mogelijk te integreren in de Nederlandse maatschappij. En daar halen onze professionals elke dag ontzettend veel voldoening uit. Dat geldt voor onze docenten, onderwijsassistenten, trainers en trajectconsulenten die dagelijks betrokken zijn bij de Z-route.” Het doel van de Z-route is om de inburgeraars op een zo hoog mogelijk niveau de Nederlandse taal te leren en ze zo snel mogelijk kennis te laten maken met werken in Nederland.