De Kenniskompanie: samen leren, inspireren en verbeteren

De Kenniskompanie is een lerend netwerk van negen gemeenten en WSD, waar professionals in het sociaal domein kennis delen, samenwerken en inspireren. Via bijeenkomsten, intervisies en projecten ontwikkelen ze samen oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Sluit je aan en denk mee!

De Kenniskompanie is een lerend netwerk van negen gemeenten in samenwerking met WSD. Het netwerk faciliteert professionals in het sociaal domein om kennis uit te wisselen, elkaar te inspireren en gezamenlijk oplossingen te vinden voor maatschappelijke uitdagingen. “Het is geen organisatie of structuur. De KennisKompanie is een plek waar kennis wordt gedeeld, nieuwe inzichten ontstaan en samenwerking centraal staat”, vertelt Ralf Huijbregts, beleidsmedewerker sociale leefomgeving bij de gemeente Oirschot, enthousiast.

Lerend netwerk
Sinds een paar maanden is Ralf Huijbregts vol enthousiasme ambassadeur van De Kenniskompanie.
“De oprichting van de Kenniskompanie is het directe gevolg van de veranderingen in het sociaal domein, zoals de invoering van de Participatiewet”, legt hij uit. “Gemeenten merkten dat kennis vaak verloren ging door personeelswisselingen of gebrek aan samenwerking. Dit leidde tot stilstand in de uitvoering van taken. Door onze kennis te delen, vullen we elkaar aan en versnellen we verbeteringen. Het lerende netwerk helpt gemeenten om continu op hetzelfde niveau te blijven werken en kennis te borgen. Zo hoeft niet elke gemeente dezelfde uitdagingen opnieuw aan te gaan.”

Kennis brengen en halen
De Kenniskompanie biedt een platform om kennis te delen, elkaar te inspireren en samen nieuwe oplossingen te ontwikkelen. Dit gebeurt via bijeenkomsten, intervisies, inspiratiesessies en projecten. Het netwerk werd in 2021 opgericht voor en door professionals van de gemeenten Best, Boxtel, Meierijstad, Nuenen , Oirschot, Oisterwijk Sint Michielsgestel, Son en Breugel , Vught en WSD. Esther Leemans zet zich als community manager in om de deelnemende partijen te verbinden. “Door partijen, personen en potentiële partners samen te brengen, zorgen we ervoor dat kennis meer gedeeld en benut kan worden. We richten ons op kennisdeling, praktische samenwerking en inspiratie. Zo wordt niet alleen het beleidsmatige niveau aangesproken, maar ook de praktijk. Het ene moment breng je iets, het andere moment haal je kennis op. Dát maakt deze samenwerking waardevol.”

Wiel niet opnieuw uitvinden
Een van de concrete voorbeelden van kennisdeling is de werkdiagnose-aanpak, ontwikkeld door de gemeenten Son en Breugel en Nuenen. “Hierbij worden bijstandsaanvragers uitgenodigd op een werklocatie om beter te kunnen beoordelen wat zij kunnen en waar ze ondersteuning bij nodig hebben. Deze methode bleek succesvol en is inmiddels door drie gemeenten overgenomen. Oirschot volgt als vierde gemeente in 2025. Hiermee staat de teller op zes. “Dankzij De Kenniskompanie hoeven we het wiel niet telkens opnieuw uit te vinden,” legt beleidsmedewerker Ralf uit. “We streven ernaar om zoveel mogelijk best practices te delen zodat we samen blijven bouwen aan een betere ondersteuning voor onze inwoners. We hebben een prachtige infrastructuur, maar we bereiken nog niet iedereen die hulp nodig heeft. Dat kan altijd beter, en daar hebben we elkaar voor nodig.”

Niet praten, vooral doen!
Het lerende netwerk maakt kennisdeling toegankelijk en laagdrempelig. De Kenniskompanie biedt een platform waar gemeenten zelf ideeën kunnen inbrengen. Esther Leemans: “We proberen écht een inspirerende plek te bieden. Het mooiste is dat deelnemers tijdens de bijeenkomsten zelf al nieuwe ideeën opdoen en elkaar inspireren. Daarnaast profiteren zij van concrete tools en inzichten, bijvoorbeeld via gezamenlijke werkruimtes in Teams. Dit maakt samenwerking pragmatisch en efficiënt. Het is niet alleen praten, maar vooral doen!”

Kennissessies
De Kenniskompanie organiseert regelmatig sessies rond actuele thema’s, zoals AI in het sociaal domein en de nieuwe Participatiewet. “De sessies zijn erg in trek. Zo hadden we binnen no-time zestig aanmeldingen voor een sessie over AI. Mooi dat we samen van gedachten kunnen wisselen en van elkaar kunnen leren over de meest actuele ontwikkelingen”, aldus de community manager.

Denk mee en meld je aan
Ook voor 2025 staan al verschillende kennissessies op de agenda en het netwerk blijft groeien. Wil jij ook meedenken of deelnemen aan de activiteiten van De Kenniskompanie? Stuur dan een mail naar hallo@dekenniskompanie.nl of meld je aan:
De KenniskompanieWerk.Samen.Doen en word onderdeel van dit inspirerende netwerk. Heb jij een idee of uitdaging? Deel het met ons en dan pakken we het samen op: www.dekenniskompanie.nl/idee

Plaats een reactie

Naam
E-mailadres
Persoonlijk bericht *

Deel dit artikel

Laatste blogs

Tweede evaluatie Pilot Inburgeren in Dienstverband

De tweede evaluatie van de Pilot Inburgeren in Dienstverband vond plaats op 28 januari 2025. Deze pilot helpt statushouders tijdens of direct na hun inburgering actief mee te doen in de samenleving en biedt ruimte voor experimenten met taaltechnologie en begeleiding. Vanaf februari start een tweede groep deelnemers.

Oekraïense vluchtelingen aan de slag in het groen

Oekraïens echtpaar Valentyna en Khanlar vluchtte in 2022 naar Nederland en vond via de LEV Groep een werkplek bij WSD. Sinds december 2024 werken ze in het groen. Trajectconsulent Miriam Mara hoopt dat meer vluchtelingen de weg naar duurzaam werk vinden.