Camps Food roemt samenwerking met medewerkers WSD

Camps Food uit Breda vertegenwoordigt als distributeur een groot aantal merken uit de voedingsmiddelenindustrie. Het bedrijf vervult rollen op het gebied van marketing, sales en logistiek en ontzorgt de keten tot en met levering aan alle retailers in de Benelux. Het bedrijf denkt daarbij ook aan verantwoorde alternatieven op het gebied van sociaal ondernemen. Eén van die alternatieven is co-packing op de Blizo-werkgemeenschap in Vught. Hier bestickeren dertig tot veertig medewerkers van WSD Groep verpakkingen voor Camps Food.

Iedere week worden producten van de klanten van Camps Food naar de Blizo-werkgemeenschap in Vught gereden. Will Boer, operations manager, vertelt: “Als distributeur in de levensmiddelenmarkt vertegenwoordigen we een groot aantal merken in de retail markt. Een deel van de verpakkingen waar we mee werken, is internationaal en wordt zonder Nederlandse tekst geleverd. Op deze verpakkingen plakken we stickers met een Nederlandse tekst met daarop de ingrediënten. In de Nederlandse en de Franse taal, want de producten gaan door de hele Benelux.”

Op alle fronten verantwoord ondernemen
De meeste producten die de medewerkers van WSD Groep in hun handen krijgen, komen van het Britse Ella’s Kitchen dat biologische babyvoeding maakt. Alle ingrediënten van de merken die Camps Food vertegenwoordigt, zijn volledig traceerbaar en bij de totstandkoming ervan worden bijvoorbeeld geen verdelgingsmiddelen gebruikt in de landbouw. “Waar we ook maar een bijdrage kunnen leveren om de vervuiling van de aarde te beperken, zijn wij erbij.”

Boer werkte in zijn vorige baan ook al samen met WSD Groep. “Op het moment dat ik bij Camps Food startte, ben ik meteen gaan kijken naar de aanknopingspunten op het gebied van co-packing. De samenwerking met een sociale werkvoorziening past goed bij ons bedrijf, want we willen werken met onderscheidende merken en partners die rekening houden met planeet, dierenwelzijn en het milieu. Een oplossing in co-packing kan soms iets goedkoper, maar wij leveren liever een sociale bijdrage. En onze ‘andere’ aanpak werkt: jaarlijks groeien we in omzet met 15 tot 20 procent. ”

Verpakkingsstraat
Op de locatie Blizo-werkgemeenschap in Vught werken mensen met een visuele beperking. Vaak zijn ze opgenomen in het doelgroep register. In Vught werken ze in een speciaal voor hen ingerichte verpakkingsstraat, waar ook de producten van de klanten van Camps Food doorheen gaan. Die worden uitgepakt, voorzien van een sticker en gestandaardiseerd in straatjes teruggelegd. “Op basis van de planning en de klantvraag zetten we mensen zo goed mogelijk in. Bij het bestickeren van de producten zoals die van Ella’s Kitchen, loopt een order soms op tot 10.000 tot 15.000 consumenteenheden.”

Op operationeel niveau is wekelijks contact tussen Camps Food en WSD Groep. “We hebben een goede wisselwerking. Als wij met nieuwe opdrachten of producten komen, denkt WSD Groep echt met ons mee en komen ze ook met verbetervoorstellen. De positieve reacties die we krijgen van de medewerkers, maakt onze samenwerking extra waardevol. Ze vinden het prettig dat de opdrachten voor onze vaste opdrachtgevers telkens in dezelfde vorm terugkomen.”

Werkinstructie
Wanneer Camps Food een nieuwe opdracht krijgt en het verpakkingsproces aan WSD Groep uitbesteedt, geeft het bedrijf duidelijk aan waar de sticker geplakt moet worden. Dat wijkt namelijk nog weleens af. En waar het ene product in een doosje moet worden verpakt, gaat het andere product in een zakje. “Samen kom je tot een goede werkinstructie. In de meeste gevallen wordt een sticker op de achterzijde over andere internationale talen geplakt, bij de voedingsspecificatie.”

Corona-maatregelen
Op het moment dat we ook in Nederland te maken kregen met corona, besteedde WSD Groep meteen veel aandacht aan het navolgen van de maatregelen. Boer bevestigt: “Daar is direct veel moeite in gestoken. Op het moment dat enkele medewerkers desondanks ziek werden, hebben wij daar helemaal geen last van gehad. Het werk is altijd doorgegaan.”

Bijzondere samenwerking
De keren dat Boer naar Vught reist om een kijkje te nemen op de werkplaats, blijft hij zich verbazen over de bijzondere samenwerking. “Ik vind het echt speciaal dat deze oplossingen bestaan voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wanneer ik de werkplaats in Vught op loop, heerst er rust en gemoedelijkheid. Het gaat er echt heel anders aan toe dan bij commerciële bedrijven waar omzet bovenaan staat.”

De operations manager benadrukt dan ook nog maar eens dat het sociale aspect heel goed naast het boeken van resultaten kan bestaan. “Deze medewerkers kun je niet op de commerciële arbeidsmarkt loslaten en je wilt voorkomen dat ze thuiszitten. De sociale contacten die ze tijdens hun werk opdoen, zijn van grote toegevoegde waarde.”

Wilt u als werkgever ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt voor u laten werken? Kijk op onze website of u als werkgever in aanmerking komt voor loonkostensubsidie en de manier waarop WSD Groep u kan ondersteunen.

Plaats een reactie

Naam
E-mailadres
Persoonlijk bericht *

Deel dit artikel

Laatste blogs

Expositie: WSD'ers aan het woord

Wat als je steeds moeite hebt om passend werk te vinden, of een baan hebt maar het tempo niet kunt bijhouden? Voor veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn dit herkenbare uitdagingen. Toch kan passend werk nieuwe kansen en perspectief bieden. In de expositie WSD’ers aan het Woord delen WSD-medewerkers hun persoonlijke verhalen: hoe zijn zij, ondanks obstakels, aan hun plek op de arbeidsmarkt gekomen, en welke veranderingen heeft dit teweeggebracht?

Record aantal deelnemers aan Z-route WSD

In september bereikte WSD een record aan deelnemers in de Zelfredzaamheidsroute (Z-route). Op dit moment nemen 200 inburgeraars actief deel aan het inburgeringstraject. Edith Bakker, directeur Participatie van WSD: ”Een echte mijlpaal, waar ik trots op ben. Wij weten vanuit jarenlange ervaring heel goed wat onze inburgeraars nodig hebben om zo snel mogelijk te integreren in de Nederlandse maatschappij. En daar halen onze professionals elke dag ontzettend veel voldoening uit. Dat geldt voor onze docenten, onderwijsassistenten, trainers en trajectconsulenten die dagelijks betrokken zijn bij de Z-route.” Het doel van de Z-route is om de inburgeraars op een zo hoog mogelijk niveau de Nederlandse taal te leren en ze zo snel mogelijk kennis te laten maken met werken in Nederland.